2014. június 3., kedd

Gyümölcsös Blundel



     A blundel, vagyis a hajtogatott élesztős tészta készítését szeretném megosztani veletek.
Egy nagyon finom, kimondottan ízletes tésztáról van szó, melyet nagyon sok féleképpen lehet elkészíteni. Legismertebbek közé tartozik a túrós táska, kakaós vagy diós csiga, svájci kifli.
A nyárra való tekintettel elsősorban a gyümölcsösebb, könnyed íz világot hoztam, a gyümölcsös blundelt. Remélem, elnyeri tetszéseteket és előszeretettel készítitek és fogyasztjátok majd.

Gyümölcsös blundel



Hozzávalók a tésztához:

 ·        50 dkg liszt 
·        10 dkg porcukor 
·        30 dkg margarin 
·        2 dkg élesztő 
·        1 dkg só 
·        2,5 dl tej 
·        2 db tojás sárga

45 dkg lisztet, 10 dkg porcukrot elkeverjük. Elmorzsolunk benne 3 dkg margarint.
2 dl szobahőmérsékletű, cukros tejben elkeverjük az élesztőt. 0,5 dl tejben pedig 1 dkg sót. Az élesztős tejet és 2 db tojás sárgáját a lisztes alaphoz adjuk, gyúrás közben pedig a sós tejet. Cipózzuk. Függőlegesen és vízszintesen is bevagdossuk. Letakarjuk, pihentetjük.
Előtészta-Vorteig
5 dkg lisztet és 27 dkg margarint összegyúrunk. Tömböt formálunk belőle.
Az élesztős tésztát lóhere alakúra nyújtjuk úgy, hogy a közepe vastagabb maradjon. Ide helyezzük a vajas részt.
Tészta csomagolása 1/2


A tészta füleit ráhajtjuk, így becsomagolva a zsírtömböt.
A sodrófával átlósan, határozott mozdulatokkal elegyengetjük a tésztát, hogy a vajas rész elterüljön, ne maradjon „üres” tészta. Ezt követően a tésztát nyújtjuk, majd hajtjuk.
Tészta csomagolása 2/2
Először szimpla hajtás következik
Szimpla hajtás 1/3

Szimpla hajtás 2/3

Szimpla hajtás 3/3
 kb. 15 perc pihentetés után szintén nyújtjuk, dupla hajtás következik.
Dupla hajtás 1/3

Dupla hajtás 2/3

Dupla hajtás 3/3
Nagyjából 5 percig pihentetjük, újból nyújtjuk, majd ismét dupla hajtás következik.
Végül a kinyújtott tésztát 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzet szélétől kb. 1cm-re az egymással átlós sarkakat bevágjuk. Lekenjük tojással és a szemközti oldalra hajtjuk őket.
Tészta alakítása 1/3

Tészta alakítása 2/3

Tészta alakítása 3/3

A tészta közepét süthető túrótöltelékkel töltjük.

Hozzávalók a túrótöltelékhez:

·        25 dkg túró
·        7,5 dkg porcukor
·        1,5 dkg búzadara
·        citromhéj
·        vaníliás cukor ízlés szerint
·        1 db tojás sárgája

 A túrót alaposan elkeverjük a többi anyaggal, majd kanállal adagoljuk a tésztára.
Sütés előtt a tésztát egész tojással kenjük. Gőzös sütőtérben 220-240 °C-on sütjük.
Tészta töltése
Sütést követően Vanília krémet töltünk a túrótöltelékre.

Hozzávalók a vanília krémhez: 

  1 csomag vaníliás pudingpor
·            3 dl tej
·           15 dkg cukor

A pudingot a cukros tejben felfőzzük, majd még melegen adagoljuk. A meleg pudingra tetszés szerint gyümölcsszeleteket helyezünk, majd tortazselével fényezzük.
Gyümölcsös Blundel


Kellemes sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Várom megjegyzéseiteket és észrevételeiteket egyaránt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése