A blundel,
vagyis a hajtogatott élesztős tészta készítését szeretném megosztani veletek.
Egy nagyon
finom, kimondottan ízletes tésztáról van szó, melyet nagyon sok féleképpen
lehet elkészíteni. Legismertebbek közé tartozik a túrós táska, kakaós vagy diós
csiga, svájci kifli.
A nyárra
való tekintettel elsősorban a gyümölcsösebb, könnyed íz világot hoztam, a
gyümölcsös blundelt. Remélem, elnyeri tetszéseteket és előszeretettel
készítitek és fogyasztjátok majd.
Hozzávalók a tésztához:
· 50 dkg liszt
· 10 dkg porcukor
· 30 dkg margarin
· 2 dkg élesztő
· 1 dkg só
· 2,5 dl tej
· 2 db tojás sárga
45 dkg
lisztet, 10 dkg porcukrot elkeverjük. Elmorzsolunk benne 3 dkg margarint.
2 dl
szobahőmérsékletű, cukros tejben elkeverjük az élesztőt. 0,5 dl tejben pedig 1
dkg sót. Az élesztős tejet és 2 db tojás sárgáját a lisztes alaphoz adjuk,
gyúrás közben pedig a sós tejet. Cipózzuk. Függőlegesen és vízszintesen is
bevagdossuk. Letakarjuk, pihentetjük.
Előtészta-Vorteig |
5 dkg
lisztet és 27 dkg margarint összegyúrunk. Tömböt formálunk belőle.
Az élesztős
tésztát lóhere alakúra nyújtjuk úgy, hogy a közepe vastagabb maradjon. Ide
helyezzük a vajas részt.
Tészta csomagolása 1/2 |
A tészta
füleit ráhajtjuk, így becsomagolva a zsírtömböt.
A sodrófával
átlósan, határozott mozdulatokkal elegyengetjük a tésztát, hogy a vajas rész
elterüljön, ne maradjon „üres” tészta. Ezt követően a tésztát nyújtjuk, majd
hajtjuk.
Tészta csomagolása 2/2 |
Szimpla hajtás 2/3 |
Szimpla hajtás 3/3 |
Dupla hajtás 1/3 |
Dupla hajtás 2/3 |
Dupla hajtás 3/3 |
Nagyjából 5
percig pihentetjük, újból nyújtjuk, majd ismét dupla hajtás következik.
Végül a
kinyújtott tésztát 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzet szélétől kb.
1cm-re az egymással átlós sarkakat bevágjuk. Lekenjük tojással és a szemközti
oldalra hajtjuk őket.
Tészta alakítása 1/3 |
Tészta alakítása 2/3 |
Tészta alakítása 3/3 |
A tészta közepét
süthető túrótöltelékkel töltjük.
Hozzávalók a
túrótöltelékhez:
·
25
dkg túró
·
7,5
dkg porcukor
·
1,5
dkg búzadara
·
citromhéj
·
vaníliás
cukor ízlés szerint
·
1
db tojás sárgája
A túrót alaposan elkeverjük a többi anyaggal,
majd kanállal adagoljuk a tésztára.
Sütést
követően Vanília krémet töltünk a túrótöltelékre.
Hozzávalók a vanília
krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás pudingpor
·
3
dl tej
·
15
dkg cukor
A pudingot a
cukros tejben felfőzzük, majd még melegen adagoljuk. A meleg pudingra tetszés
szerint gyümölcsszeleteket helyezünk, majd tortazselével fényezzük.
Gyümölcsös Blundel |
Kellemes
sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Várom
megjegyzéseiteket és észrevételeiteket egyaránt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése