Február, a
farsang időszakában járunk, ekkor tájt a fánkok, pogácsák, kalácsok, szárazabb
tészták terülnek előtérbe. Mivel a
fánkok nem tartoznak közkedvelt ételeim közé, az uzsonnák, reggelik régi
slágerét, a habos kakaók kísérőjét, a kuglóf receptjét szeretném ismertetni
veletek. Nem a hagyományos vaníliás- csokis, hanem az olaszos, gyümölcsös receptúrát
ajánlom figyelmetekbe. Igaz, még csak először készítettem, nálunk sikert
aratott, biztos, hogy a továbbiakban előszeretettel készítjük és fogyasztjuk
majd, hiszen nem csak ízletes, de könnyen elkészíthető is.
A kész Gyümölcsös kuglóf |
Hozzávalók:
·
3 dkg élesztő
·
3 dl langyos tej
·
10 dkg porcukor
·
50 dkg liszt
·
csipet só
·
1 db citrom reszelt héja
·
15 dkg vaj
·
15 dkg mazsola
·
4 db tojás sárgája
·
2 dkg vaníliás cukor
·
10 dkg kandírozott gyümölcs
Az élesztőt 1 dl langyos tejben,1-2 dkg cukorral
felfuttatjuk.
A lisztet, porcukrot, sót egy tálba öntjük, ehhez
dolgozzuk hozzá az élesztőt, a tojások sárgáját, a maradék tejet, végül az
olvasztott vajat.1 órát kelesztjük, átgyúrjuk, kinyújtjuk, megszórjuk
mazsolával, kandírozott gyümölccsel, szorosan feltekerjük, kuglófformába helyezzük,
további 1 órán keresztül kelesztjük. 185 °C-on alsó rácson , körülbelül 40-45
percig sütjük.
Gyümölcsös kuglóf |
Kellemes sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Várom megjegyzéseiteket és észrevételeiteket
egyaránt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése