2014. február 10., hétfő

Gyümölcsös kuglóf



   Február, a farsang időszakában járunk, ekkor tájt a fánkok, pogácsák, kalácsok, szárazabb tészták terülnek előtérbe.  Mivel a fánkok nem tartoznak közkedvelt ételeim közé, az uzsonnák, reggelik régi slágerét, a habos kakaók kísérőjét, a kuglóf receptjét szeretném ismertetni veletek. Nem a hagyományos vaníliás- csokis, hanem az olaszos, gyümölcsös receptúrát ajánlom figyelmetekbe. Igaz, még csak először készítettem, nálunk sikert aratott, biztos, hogy a továbbiakban előszeretettel készítjük és fogyasztjuk majd, hiszen nem csak ízletes, de könnyen elkészíthető is.
A kész Gyümölcsös kuglóf



Hozzávalók:
·        3 dkg élesztő
·        3 dl langyos tej
·        10 dkg porcukor
·        50 dkg liszt
·        csipet só
·        1 db citrom reszelt héja
·        15 dkg vaj
·        15 dkg mazsola
·        4 db tojás sárgája
·        2 dkg vaníliás cukor
·        10 dkg kandírozott gyümölcs

Az élesztőt 1 dl langyos tejben,1-2 dkg cukorral felfuttatjuk.
A lisztet, porcukrot, sót egy tálba öntjük, ehhez dolgozzuk hozzá az élesztőt, a tojások sárgáját, a maradék tejet, végül az olvasztott vajat.1 órát kelesztjük, átgyúrjuk, kinyújtjuk, megszórjuk mazsolával, kandírozott gyümölccsel, szorosan feltekerjük, kuglófformába helyezzük, további 1 órán keresztül kelesztjük. 185 °C-on alsó rácson , körülbelül 40-45 percig sütjük.
Gyümölcsös kuglóf
Kellemes sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Várom megjegyzéseiteket és észrevételeiteket egyaránt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése