2013. november 2., szombat

Pozsonyi kifli készítése



Három torta után ma a diós pozsonyi kifli készítését hoztam, remélve, hogy elnyeri tetszéseteket.
Meg kell, hogy mondjam pozitívan csalódtam ebben az uzsonnasüteményben. Egy semmit mondó, unalmas ízre és egy rendkívül száraz diótöltelékre számítottam, mégis mikor elkészült, olyan jó illata volt. Meg kellett kóstolnom. És nem csak az illat, de az íz is kiváló volt. Még a diótöltelék is ízlett. Csak ajánlani tudom.

Hozzávalók a tésztához:
·         300 g liszt
·         30 g porcukor
·         150 g margarin
·         1 db tojás sárgája
·         10g élesztő
·         0,8 dl tej
·         csipet só

A tészta készítése rendkívül egyszerű., ugyanis omlós élesztős tésztáknál nem kell kovászolni, így némi időt és energiát takarítunk meg. A margarint, lisztet és porcukrot a sóval eloszlatjuk. Hozzáadjuk a hideg tejben feloldott élesztőt és a tojás sárgáját. Rövid ideig gyorsan gyúrjuk, letakartjuk,20-25 percig hűtőben pihentetjük.
Még a tészta a hűtőben, jut bőven idő a töltelék elkészítésére.

Hozzávalók a töltelékhez:
·         200 g darált dió
·         50 g édes morzsa
·         150 g cukor
·         0,5 dl víz
·         20 g mazsola
·         1 g fahéj

A pozsonyi kiflinek két elterjedt fajtája ismert, a mákos és diós. A máktöltelék készítéséhez 200 g darált mákra van szükség, a készítési mód megegyezik.
A vízből és cukorból szirupot főzünk, amit forrpontig hevítünk.  A többi hozzávalót egy tálba tesszük és leforrázzuk vele, fakanál segítségével kidolgozzuk. Ha elkészült 25 g-os darabokat mérünk, felgömbölyítjük, szivar alakúra sodorjuk.
A tésztából 30 g-os darabokat vágunk. Szintén felgömbölyítjük, majd ovális alakúra nyújtjuk. Hosszában ráhelyezzük a tölteléket és feltekerjük.
Töltelék elhelyezése

Kifli alakítása

Ügyeljünk arra, hogy töltelék a tészta sarkában is legyen. A diós pozsonyi kiflit ácskapocs alakúra formáljuk.
Ácskapocs alakú kifli
A kifliket először tojás sárgájával kenjük le, megvárjuk, még szobahőmérsékleten rászárad, majd tojásfehérjével kenjük és hűtőbe helyezzük. Ennek azért van jelentősége, mert a tészta kel, a tojás repedezik, ez adja a márványosságát, ami a pozsonyi kifli díszítése, ismertető jele.  Ha a tojásfehérje is rászáradt 200 °C-on sütjük.
Pozsonyi kifli
Jó étvágyat kívánok!
  Várom megjegyzéseiteket, észrevételeiteket és tanácsaitokat egyaránt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése