Három torta után ma a diós pozsonyi kifli készítését hoztam,
remélve, hogy elnyeri tetszéseteket.
Meg kell, hogy mondjam pozitívan csalódtam ebben az
uzsonnasüteményben. Egy semmit mondó, unalmas ízre és egy rendkívül száraz
diótöltelékre számítottam, mégis
mikor elkészült, olyan jó illata volt. Meg kellett kóstolnom. És nem csak az
illat, de az íz is kiváló volt. Még a diótöltelék is ízlett. Csak ajánlani
tudom.
Hozzávalók a tésztához:
·
300 g liszt
·
30 g porcukor
·
150 g margarin
·
1 db tojás sárgája
·
10g élesztő
·
0,8 dl tej
·
csipet só
A tészta készítése rendkívül egyszerű., ugyanis omlós
élesztős tésztáknál nem kell kovászolni, így némi időt és energiát takarítunk
meg. A margarint, lisztet és porcukrot a sóval eloszlatjuk. Hozzáadjuk a hideg
tejben feloldott élesztőt és a tojás sárgáját. Rövid ideig gyorsan gyúrjuk,
letakartjuk,20-25 percig hűtőben pihentetjük.
Még a tészta a hűtőben, jut bőven idő a töltelék
elkészítésére.
Hozzávalók a töltelékhez:
·
200 g darált dió
·
50 g édes morzsa
·
150 g cukor
·
0,5 dl víz
·
20 g mazsola
·
1 g fahéj
A pozsonyi kiflinek két elterjedt fajtája ismert, a mákos és
diós. A máktöltelék készítéséhez 200 g darált mákra van szükség, a készítési
mód megegyezik.
A vízből és cukorból szirupot főzünk, amit forrpontig
hevítünk. A többi hozzávalót egy tálba
tesszük és leforrázzuk vele, fakanál segítségével kidolgozzuk. Ha elkészült 25
g-os darabokat mérünk, felgömbölyítjük, szivar alakúra sodorjuk.
A tésztából 30 g-os darabokat vágunk. Szintén felgömbölyítjük,
majd ovális alakúra nyújtjuk. Hosszában ráhelyezzük a tölteléket és feltekerjük.
Töltelék elhelyezése |
Kifli alakítása |
Ácskapocs alakú kifli |
A kifliket először tojás sárgájával kenjük le, megvárjuk,
még szobahőmérsékleten rászárad, majd tojásfehérjével kenjük és hűtőbe
helyezzük. Ennek azért van jelentősége, mert a tészta kel, a tojás repedezik,
ez adja a márványosságát, ami a pozsonyi kifli díszítése, ismertető jele. Ha a tojásfehérje is rászáradt 200 °C-on sütjük.
Pozsonyi kifli |
Várom megjegyzéseiteket, észrevételeiteket és tanácsaitokat egyaránt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése