2013. október 28., hétfő

Sonkás párna készítése



Ez a hétvége is felettébb programos volt.  Két torta, több féle sütemény, így kicsit elvonatkoztatnék az édesebb ízektől és a sonkás párna készítését osztom meg veletek, remélve, hogy a múltkori –kissé kidolgozatlan tésztájú - briós után meghoztam a kedveteket egy kis sütögetéshez. A falatnyi kis párnácskák vajas/leveles tésztából, illetve egy nagyon finom sonkás besamel töltelékből készülnek. Íze mennyei. Szinte percek alatt az egész adag eltűnt a tányérról.
Hozzávalók a tésztához:
·         500 g liszt
·         500 g margarin
·         240 g víz
·         10 g só
·         2 teáskanál ecet
·         1 db egész tojás a kenéshez
Vajas tészta készítésekor 80% - 20% arányba osztjuk el a lisztet és a margarint, tehát a 80% margarinhoz 20% lisztet adunk.  Ezt összegyúrjuk, tömböt formálunk belőle, hűtőben pihentetjük.
Vajas tömb
A 80 % liszthez a 20% margarint az ecetes, sós langyos vizet gyúrjuk. Cipót formázunk belőle, majd éles késsel bevagdossuk a tetejét.
Előtészta
A tésztát letakarjuk, pihentetjük. Lóhere lakúra kinyújtjuk úgy, hogy a közepe vastagabb maradjon.
Előtészta alakítása
Ide helyezzük a vajas tömböt.
Csomagolás 1/3
Az tészta füleit ráhajtjuk, így becsomagolva a tömböt.
Csomagolás 2/3
Csomagolás 3/3
A sodrófával átlósan, határozott mozdulatokkal elegyengetjük a tésztát, hogy a vajas rész elterüljön, ne maradjon „üres” tészta. Ezt követően a tésztát nyújtjuk, majd hajtjuk.
Szimpla hajtás 1/3
Szimpla hajtás 2/3
Szimpla hajtás 3/3
Először szimpla hajtás következik, kb. 15 perc pihentetés után szintén nyújtjuk.
Dupla hajtás 1/4
Dupla hajtás 2/4
Dupla hajtás 3/4
Dupla hajtás 4/4
Most dupla hajtás, majd újból szimpla és dupla hajtás következik. Végül kinyújtjuk a tésztát. 5x5 cm-es darabokra vágjuk, töltjük.
Hozzávalók a Sonkatöltelékhez:
·         35 g vaj
·         30 g liszt
·         15 g tej
·         150 g sonka
·        
·         bors
·         kevés mustár
A vajat tűzön megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet. Ha „fehéren habzik” felöntjük a forró tejjel, alaposan keverhetjük, hogy homogén állagú legyen. Ha elválik, az edény oldalától levesszük a tűzről és belekeverjük a sonkát, illetve a fűszereket.
Sonka töltelék
Ha kihűlt simacsöves nyomózsákba töltjük, a négyzeteket átlósan töltjük.
Töltelék elhelyezése
Tészta alakítása 1/2
Tészta alakítása 2/2
A tészta szélét lekenjük egész tojással, a tésztát háromszög alakúra hajtjuk, széleit lenyomkodjuk, hogy sütés közben a töltelék ne távozzon a tésztából. A párnácskák tetejét lekenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal.
Gőzös sütőben 220°C-on sütjük. A tészta levelezettségét az adja, hogy a hajtogatás következtében a vajas rétegek közé tésztaréteg ékelődött, így a zsiradék nem tud összesülni.
Sonkás párna
Jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése