Ez a hétvége is felettébb programos volt. Két torta, több féle sütemény, így kicsit
elvonatkoztatnék az édesebb ízektől és a sonkás párna készítését osztom meg
veletek, remélve, hogy a múltkori –kissé kidolgozatlan tésztájú - briós után
meghoztam a kedveteket egy kis sütögetéshez. A falatnyi kis párnácskák
vajas/leveles tésztából, illetve egy nagyon finom sonkás besamel töltelékből
készülnek. Íze mennyei. Szinte percek alatt az egész adag eltűnt a tányérról.
Hozzávalók a tésztához:
·
500 g liszt
·
500 g margarin
· 240 g víz
· 10 g só
·
2 teáskanál ecet
·
1 db egész tojás a kenéshez
Vajas tészta készítésekor 80% - 20% arányba osztjuk el a
lisztet és a margarint, tehát a 80% margarinhoz 20% lisztet adunk. Ezt összegyúrjuk, tömböt formálunk belőle, hűtőben
pihentetjük.
Vajas tömb |
Előtészta |
Előtészta alakítása |
Csomagolás 1/3 |
Csomagolás 2/3 |
Csomagolás 3/3 |
Szimpla hajtás 1/3 |
Szimpla hajtás 2/3 |
Szimpla hajtás 3/3 |
Dupla hajtás 1/4 |
Dupla hajtás 2/4 |
Dupla hajtás 3/4 |
Dupla hajtás 4/4 |
Hozzávalók a Sonkatöltelékhez:
·
35 g vaj
·
30 g liszt
·
15 g tej
·
150 g sonka
·
só
·
bors
·
kevés mustár
A vajat tűzön megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet. Ha „fehéren
habzik” felöntjük a forró tejjel, alaposan keverhetjük, hogy homogén állagú
legyen. Ha elválik, az edény oldalától levesszük a tűzről és belekeverjük a sonkát,
illetve a fűszereket.
Sonka töltelék |
Töltelék elhelyezése |
Tészta alakítása 1/2 |
Tészta alakítása 2/2 |
Gőzös sütőben 220°C-on sütjük. A tészta levelezettségét az adja, hogy a hajtogatás következtében a vajas rétegek közé tésztaréteg ékelődött, így a zsiradék nem tud összesülni.
Sonkás párna |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése