Gyorsan peregnek a perceg, így rohamosan közeleg a
szintvizsga. Cukrásztanulóként számot
kell adni tudásomról. Ennek köszönhetően az elmúlt időszak a felkészülés
jegyében telt, amit néha egy-egy tortakészítés szakított félbe. Éppen ezért elsősorban a szintvizsga tételek
némelyikével jelentkezem.
A mai napon a cukros kifli, illetve a csavart és fonott
briós készítését osztom meg veletek. Az ízek kiválóak, a recept is egyszerű,
számomra mégis kevésbé volt kedvelt egészen mostanáig. Az élesztős tészták
távolabb álltak tőlem, csak ritkán készítettem kelt tésztát, azt is kicsit
másképp, mint ahogy a szakma előírja. Így hát kissé megszeppenve, mondhatni
ijedten kezdtem bele. Szerencsére hatalmas segítséget nyújtott az elmélet.
A tésztához
szükséges:
·
600 g liszt
·
60 g vaj
·
60 g porcukor
·
30 g élesztő
·
6 g só
·
3 dl tej
·
2 db tojássárgája
·
10 g vaníliás cukor
·
1 db citrom héja
Első lépésben kovászt készítünk:
2,5 dl tejet melegítünk,(a
maradék 0,5 dl tejben a sót oldjuk) 1-2csipet cukrot adunk hozzá, majd eloszlatjuk
benne az élesztőt. Ha felfutott a lisztmennyiség 25-30 %-át (ez függ a liszt
sikértartalmától) keverjük hozzá. Tetejét
liszttel megszórjuk, letakarjuk, 30-40 °C-on érleljük. Ennek következtében térfogata
megnő, a lisztezett réteg megrepedezik.
Kovász készítése |
Tészta készítése:
Az alapanyagokat - a vaj kivételével- egy tálba öntjük, összegyúrjuk
a kovásszal végül hozzáadjuk az olvasztott vajat. Addig gyúrjuk, még a tészta egyneművé nem
válik.
Tészta kelesztése |
A megkelt tészta |
Tészta alakítása:
Ha brióst készítünk 60 g –os tésztadarabokat
gömbölyítünk. Csavart briós esetében egy
szálat sodrunk, csiga alakban feltekerjük, végét a tészta alá hajtjuk.
Briós csavarása |
Fonott briós készítésekor a 60 g-os tésztát ketté vesszük, két szálból alakítjuk.
Briós fonása 1/6 |
Briós fonása 2/6 |
Briós fonása 3/6 |
Briós fonása 4/6 |
Briós fonása 5/6 |
Briós fonása 6/6 |
A cukros kiflit szintén két szálból csavarjuk.
Cukros kifli csavarása 1/4 |
Cukros kifli csavarása 2/4 |
Cukros kifli csavarása 3/4 |
Cukros kifli csavarása 4/4 |
A termékeket kelesztjük,majd 180-200°C-on sütjük.
Fonott, csavart briós, cukros kifli |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése