2013. október 21., hétfő

Briós készítése



Gyorsan peregnek a perceg, így rohamosan közeleg a szintvizsga.  Cukrásztanulóként számot kell adni tudásomról. Ennek köszönhetően az elmúlt időszak a felkészülés jegyében telt, amit néha egy-egy tortakészítés szakított félbe.  Éppen ezért elsősorban a szintvizsga tételek némelyikével jelentkezem.

     A mai napon a cukros kifli, illetve a csavart és fonott briós készítését osztom meg veletek. Az ízek kiválóak, a recept is egyszerű, számomra mégis kevésbé volt kedvelt egészen mostanáig. Az élesztős tészták távolabb álltak tőlem, csak ritkán készítettem kelt tésztát, azt is kicsit másképp, mint ahogy a szakma előírja. Így hát kissé megszeppenve, mondhatni ijedten kezdtem bele. Szerencsére hatalmas segítséget nyújtott az elmélet.
 A tésztához szükséges:
·         600 g liszt
·         60 g vaj
·         60 g porcukor
·         30 g élesztő
·         6 g só
·         3 dl tej
·         2 db tojássárgája
·         10 g vaníliás cukor
·         1 db citrom héja

Első lépésben kovászt készítünk:
2,5 dl tejet melegítünk,(a maradék 0,5 dl tejben a sót oldjuk) 1-2csipet cukrot adunk hozzá, majd eloszlatjuk benne az élesztőt. Ha felfutott a lisztmennyiség 25-30 %-át (ez függ a liszt sikértartalmától) keverjük hozzá.  Tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk, 30-40 °C-on érleljük. Ennek következtében térfogata megnő, a lisztezett réteg megrepedezik.
Kovász készítése
Tészta készítése:
Az alapanyagokat - a vaj kivételével- egy tálba öntjük, összegyúrjuk a kovásszal végül hozzáadjuk az olvasztott vajat.  Addig gyúrjuk, még a tészta egyneművé nem válik.
Tészta kelesztése
Ezután 25-30°C-on érleljük, ha térfogata kétszeresére nő már alakíthatjuk is a tésztánkat.
A megkelt tészta
Tészta alakítása:
Ha brióst készítünk 60 g –os tésztadarabokat gömbölyítünk. Csavart briós esetében egy szálat sodrunk, csiga alakban feltekerjük, végét a tészta alá hajtjuk.
Briós csavarása
A tésztát a csavarás mentén vékony olajozott ecsettel megkenjük, majd egész tojással fényezzük. Cukorral szórjuk, sütőlemezre helyezzük.
Fonott briós készítésekor a 60 g-os tésztát ketté vesszük, két szálból alakítjuk.  
Briós fonása 1/6
Briós fonása 2/6
Briós fonása 3/6
Briós fonása 4/6
Briós fonása 5/6
Briós fonása 6/6
A hajtások mentén olajozzuk,majd fényezzük, végül cukorral szórjuk.

A cukros kiflit szintén két szálból csavarjuk.

Cukros kifli csavarása 1/4
Cukros kifli csavarása 2/4
Cukros kifli csavarása 3/4
Cukros kifli csavarása 4/4


Olajozzuk,fényezzük, cukorral szórjuk.
A termékeket kelesztjük,majd 180-200°C-on sütjük.
Fonott, csavart briós, cukros kifli
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése